Muzeul Cezar Petrescu din Bușteni

Scriitorul și gazetarul Cezar Petrescu a ales la 45 de ani să se retragă în munți, pentru a-și salva mare parte din vasta sa operă literară de la pericolul nescrierii, amenințare greu de evitat într-o capitală zbuciumată, în care liniștea e uneori de negăsit.

Muzeul-Cezar-Petrescu-din-BusteniRomancierul a cumpărat în anul 1937 o casă în Bușteni, o clădire cu trei etaje, construită în stil brâncovenesc, cu prispe împodobite cu balustrade și coloane din lemn sculptat. A amenajat-o pe gustul lui și a pregătit-o pentru îndelungile perioade de izolare și regăsire necesare creației numeroaselor sale romane, asigurându-și provizii de lemne de foc, cafea și tutun.

Casa de la Bușteni a fost donată de către moștenitori statului, după moartea scriitorului, în 1961, cu condiția ca aceasta să fie transformată în casă memorială.

Interiorul locuinței păstrează și acum stilul unui scriitor îndrăgostit de carte și de arta populară, care parcă te întâmpină cu drag la fiecare pas, arătându-ți mobilierul rustic, scoarțele vechi, covoarele oltenești, tablourile dăruite de prietenii artiști, precum Iser, Jiquidi ori Demian, sau busturile lui Horea, Cloșca și Crișan, primite de la sculptorul Oscar Han.

La al doilea etaj se petrecea însă miracolul creației, iar muzeul de astăzi redă fidel atmosfera de care îi plăcea romancierului să se înconjoare. Scrumiere și ibrice de cafea la tot pasul, unelte de scris și peste 10.000 de cărți, fotoliul în care citea sau medita, toate sunt pregătite să însoțească vizitatorul în lumea prolificului nuvelist, romancier, publicist și traducător care a fost Cezar Petrescu.

Lasă un comentariu...

*