Castelul Cantacuzino din Bușteni, județul Prahova

Dacă Sinaia se fălește cu Palatul Peleș, reședința de vară a regilor României, nici Bușteniul nu se lasă mai prejos și, din anul 2010, face o mutare impresionantă: după retrocedarea către moștenitori și achiziția clădirii de către investitori străini, Castelul Cantacuzino ocupă una dintre primele poziții ale listei de obiective turistice pe care nu ai absolut niciun motiv să le ratezi.

Castelul-Cantacuzino-din-BusteniCastelul de la poalele Muntelui Zamora, din cartierul cu același nume al orașului Bușteni, este unul dintre cele trei palate construite de Prințul George Grigore Cantacuzino. Poate că nu este la fel de cunoscut precum cel din București, actualul Muzeu „George Enescu“, sau ca ruinele „Micului Trianon“ din Florești, dar Castelul Cantacuzino din Bușteni are muntele de partea lui. De pe terasa clădirii construite în stil neoromânesc, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, se pot admira priveliștea Crucii Caraiman și cerul crestat de vârfurile Bucegilor.
Finalizat în anul 1911, Castelul Cantacuzino este apărat din spate de o întreagă pădure de brazi, iar în față, grădina îi întregește aerul aristocratic cu aleile drepte, bine îngrijite, și fântânile arteziene, printre care surprinde privirea o grotă misterioasă, înconjurată de legende. Pe domeniul palatului mai există o vilă administrativă, un pavilion de serviciu și o capelă, construită pe locul unei biserici vechi de la 1800.

Castelul Cantacuzino ocupă una dintre primele poziții ale listei de obiective turistice pe care nu poți să le ratezi.

Castelul s-a păstrat într-o stare bună poate și pentru că a fost preluat câteva decenii de Ministerului de Interne, dar tot din același motiv nu se mai găsește astăzi în interior mobilierul original, statuile sau oglinzile aduse din străinătate, iar o mare parte din picturile de pe pereți sunt acoperite cu vopsea verde. Totuși, există încă suficientă grandoare și farmec în camerele castelului ca să simți atmosfera vremurilor de odinioară. Ușa de la intrare, ornată cu vitralii, scările de marmură, șemineele ornamentate cu mozaicuri colorate, dar mai ales sala de primire unde se află o friză cu picturi votive, reprezentând o parte a familiei Cantacuzino, și unde se găsește, de asemenea, colecția blazoanelor boierilor înrudiți cu cantacuzinii, o colecție de altfel unică în România, toate acestea păstrează strălucirea de altădată a castelului.
Castelul Cantacuzino nu este deschis doar turiștilor care vor să-l viziteze, aici sunt găzduite și diverse evenimente culturale, concerte (Festivalul Prahova Classic Nights), vernisaje, recepții, evenimente private.

Lasă un comentariu...

*