Cascada Urlătoarea din Bușteni, județul Prahova

Ca în mai toate legendele care transformă nefericirea oamenilor în frumusețea naturii, și Cascada Urlătoarea din Bușteni ascunde o poveste tragică din vremuri de altădată, când lumea încă mai dădea voie minunilor să existe.

Cascada-Urlatoarea-din-BusteniSe spune că năvala apelor printre stânci s-a pornit din pricina iubirii a doi frați ciobani pentru o frumoasă păstoriță ce-și păștea oile prin coclaurile Bucegilor. Într-o zi, cei doi și-au întins brațele spre păstoriță, fără să știe unul de celălalt, iar fata s-a speriat atât de tare încât s-a aruncat în prăpastie. Spaima ei s-a transformat în țipăt deznădăjduit, iar ea a devenit șuvoi argintiu de apă ce cade la infinit printre trupurile împietrite de groază ale ciobanilor.

Situată la altitudinea de 1.100 de metri, cu o înălțime de 15 m și cu un uriaș debit de apă datorat Râului Urlătoarea, afluent al Prahovei, Cascada Urlătoarea este o destinație facilă, dar nu mai puțin spectaculoasă.

Aceasta este legenda scrisă pe un panou informativ aflat lângă Cascada Urlătoarea din Bușteni, un loc frumos de vizitat nu doar de către cei romantici. Cascada este ușor accesibilă, aflându-se la intersecția a două trasee. Primul pornește de lângă telecabina din Bușteni și se face în pas de plimbare în aproximativ o oră, iar celălalt, denumit „Drumul regal“, pleacă din Poiana Țapului și a fost construit de Regele Carol I pentru a lega Castelul Peleș de Cascada Urlătoarea. Regina Maria folosea acest drum în plimbările ei călare, iar uneori se odihnea pe o băncuță din piatră aflată aproape de alte două cascade mai mici, Urlătoarea Mică și Urlătoarea Mare.

Lasă un comentariu...

*